İlk Atak Başlıyor:

Hiçbir neden yokken ve birden bire başlayan çarpıntı, terleme, göğüste sıkışma, nefes darlığı yada baş dönmesi, dengesizlik, fenalaşma yada bayılacakmış gibi olma, baygınlık hissi belirtiler kişiyi dehşet içinde bırakır. Kişi ‘kalp krizi ‘ geçirdiğini yada felç geçirmekte olduğunu zannederek yoğun ‘ölüm korkusu’ ya da ‘felç olma’ korkusu yaşar.

Bazen de başında tuhaflık, sersemlik hissi, kendisini, çevresini garip ya da değişik hissetme duyguların çıkmasıyla, ‘kontrolünü kaybetmeye’ yada ‘çıldırmaya başladığını’ düşünerek kendisine yada çevresindekilere zarar vermekten korkmaya başlar.

Hasta hemen, en yakın doktor ya da acil servise götürülür. Orada yapılan birçok muayene, çekilen film, elektrokardiyografi, tomografi ve diğer incelemelerde hiçbir şey bulunmaz. Hastanın nesi olduğu sorulduğunda doktorlar ‘hiçbir şeyi yok’ ya da ‘stresten olmuş ‘ derler. Çoğu zaman sakinleştirici iğne yapılarak evine gönderilir.

16 Maddede panik atak rehberiyle danışanlarımızı bilgilendirmek istedik panik atak linki üzerinden hemen okuyabilirsin.

Ataklar Tekrarlıyor

Danışan, her yeni bir atakla ile aynı dehşet ve korkuyu yeniden yaşamaya ve acil servislere gitmeye devam eder. Her seferinde yeniden muayene, yeniden incelemeler yapılır ancak hiçbir şey bulunmaz.

Hasta, kalbinde ya da beyninde kötü bir şey olduğuna, ancak doktorların bunu bulamadığını düşünür. Bazen de yanlış tanı konularak hasta, antibiyotikten nefes açıcıya, çarpıntı ilacından tansiyon ve kalp ilacına, vitamine kadar değişik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır, ancak sonuç sorunun kaynağında tedavi edilmediği için danışan iyileşemez.

Beklenti Anksiyetesi Gelişiyor:

Ataklar tekrarlamaya devam ettikçe, psikolojik hasta, ataklar arasındaki dönemde gergin, huzursuz ve endişeli şekilde her an yeni panik atağının geleceğini düşünüp durur Bu endişeli bekleyişe “beklenti anksiyetesi” adı verilir. Atakların çoğu zaman belirsiz zaman ve yerlerde gelmesi bu kaygıyı daha çok arttırır. Ataklar sıklaştıkça, kalp krizi geçirip ölme, felç olma ya da kontrolünü kaybedip çıldırma korkuları pekişir.

Yoğun Ve Sürekli Üzüntü

Hastalar, evde kimsenin olmadığı zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten, kendisine ya da yakınlarına bıçak ve benzeri şeyle zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkar. Bu düşüncelerin sürekli aklına gelmesinden dolayı da yoğun üzüntü duyarlar.

Yoğun Davranışlar Değişiyor:

Bir süre sonra ataklara ve ataklar sırasında gerçekleşeceğine inandıkları ” felaketler” e karşı bazı önlemler almaya ve kimi davranışlarını değiştirmeye başlarlar.

Ataklara neden olabileceğini düşündükleri etkinliklerden, yiyecek ve içeceklerden vazgeçerler. Ataklara karşı evden çıkarken alkol / madde/ ilaç / kullanırlar. Kriz sırasında kullanmak üzerede yanlarında ilaç, su, yiyecek v.b. taşırlar. Ataklar sırasında olabileceklere karşı önlem alırlar.

Örneğin panik bozukluk sırasında kontrolünü kaybederek çocuklarına zarar vereceğine inanan hastaların önlem alarak evdeki bütün bıçakları kilit altında tuttukları, çocuklarıyla yalnız kalmamaya çalıştıkları, yeni bir atakla fenalaşarak kendini yitireceğinden ya da bayılacağından korkan bayan hastaların, baygınken çalınır diye takılarını yanlarına almadıkları, onu baygın bulanların yardımcı olabilmesi için evinin / eşinin / ailesinin adresini, telefon numarasını, hatta tıbbi yardıma ulaşabilmek üzere doktorunun kartvizitini taşıdıkları görülmüştür.

Bu hastalar, yeni bir atakla karşılacağını düşündüğünden acil yardımı çabuk alabilmek için bütün günlerini hastane bahçesinde geçirmeyi ya da güzergahlarını muayenehane, eczane ve acil servis bulunan yerlerden seçmeyi tercih ederler.

Panik Atak Nasıl Oluşur? yazımdan umarım fayda sağlamışsındır. Panik bozukluk ilaçsız olarak terapilerle tedavi edilebilir psikolojik bir sorundur. 1 Günlük odaklanma terapisi ve 6 haftalık evde kendi kendine terapi yaparak sorunun üstesinden gelebilirsin konu hakkında detaylı bilgi için panik atak tedavisi sayfasını ziyaret edebilirsin.