Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi yönteminde 2 temel yaklaşım bulunuyor. Panik ataklar için psikiyatrlar tarafından ilaç verilerek yapılan tedaviler vardır ayrıca panik bozukluk için psikologlar tarafından bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır.

Terapilerimde odaklanma terapisi adını verdiğim terapiye durumunuza göre kısa süreli veya uzun süreli  seanslara davet ediyorum.

Kısa süreli seansda 1 günlük randevu alıyorsun ve o gün bittiğinde 6 hafta sürecek ek panik atakları kalıcı olarak gidermek adına ev çalışmaları yapıyorsun.

Yeni panik ataklar yaşamaya başladın veya yıllardır bu sorun nedeniyle doktor, psikiyatrist, psikolog, hoca, falcı gezdin, duaları öğrendin okudun.

Bundan dolayı bir günde nasıl kurtulabilirim diyorsan, makalenin bu bölümünde panik ataklarının nasıl 1 günde tedavi edileceğinin içeriği hakkında sana bilgiler sağlayacağım.

Korkular,  kaygılar ve geçmiş yaşamınızdaki kötü olay sonucu meydana gelen panik bozukluğu varsa bizimle 5 saat zaman geçirirseniz hangi tür atağı yaşadığınızı, nedenlerini, kısa, orta ve uzun vadeli yapmanız gerekenleri sana yüz yüze anlatacağım.

1 günlük psikoterapide sadece benimle beş saat süre geçireceksin ve bu süre içerisinde duygusal boşalım tekniklerim olan, farkındalık eğitimi, travmatik çekirdek olayların temizlenmesi, bilişsel davranışçı terapilerle semptomları kaldırmaya yönelik bilgiler, sana özel psikoterapi tekniklerini öğreteceğim.

Ayrıca danışanlarıma özel davranışın kalıcı olmasına yönelik 6 hafta boyunca evde yapman gereken ek teknikleri anlatacağım çünkü davranışın kalıcı hale gelmesi en az 21 günlük tekrarla mümkündür.

Çoğunlukla genetik, biyolojik, çocukluk ve gelişim dönemi kötü hayat tecrübeleri, ayrılıklara bağlı kompleks durum, üst semptom temizlikleri yapılırken bunun yanı sıra bilinç altı düzeydeki travmatik çekirdek olayların hipnoterapi çalışmalarıyla temizlenmesini sağlayacağım.

Aynı zamanda psikiyatrisi eşliğinde psikiyatristin uygun gördüğü ve reçeteye yazdığı ilaçları kullanman gerekebilecektir.

Psikiyatristin uygun gördüğü panik ataklara ilaç tedavileriyle birlikte psikoterapi desteği sağlayarak ortak çalışmayla adım adım sonuca ulaşacağız.

Bu sayfayı okuduktan sonra istersen 17 soruda detaylı rehber hazırdık yazıya panik atak bağlantısı üzerinden ulaşabilirsin.

Odaklanma Terapisi

Bu üç aşamalı terapi tekniğinin adına “Odaklanma Terapisi” diyorum. Odaklanma terapisinin temeli panikatağın tersi sistem olmasında yatıyor.

Atalarımız “insan düştüğü şekilde kalkar” demişler. Panik bozukluk rahatsızlığı olumsuz çalışan sistemdir. Biz bu sistemi ters çevirdik ve faydalı hale getirdik.

Mantığı çivi çiviyi söker, zehir ve panzehir gibi düşünün ama çok boyutlu terapi tekniği ve çok da başarılı oluyor.

  • Bilişsel Farkındalık

Öncelikle psikoterapi sürecinde negatif düşüncelerden arındırmayla başlıyoruz. Kalp krizi geçireceğim, öleceğim, kontrolümü kaybedeceğim, bayılacağım gibi negatif düşüncelerinizle son defa vedalaşacaksınız. Bu düşüncelere sarılıp öpeceksiniz.

Giderken bana bırakacaksınız. Ben bu tür düşüncelerin koleksiyonunu yapıyorum. Bilişsel terapi sürecinde farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İşin önemli kısımlarından birisi budur. “İnsan bilmediğinin düşmanıdır”, diyor Hz.Ali. Korkunun temelinde bilmemek yatıyor.

Sadece bilincin bilmesi değil bilinçaltının da bilmesi gerekiyor. Belirsizlik korkuyu pompalar. İlk işimiz rahatsızlıkla ilgili belirsizliği ortadan kaldırmak.

  •  Duygusal Boşalım

Çocukluk döneminden itibaren içinize attığınız, bastırdığınız kaygılar, korkular, endişe, sıkıntı, stres gibi ikincil duygular nereye gitti? Nereye gidecek işkembe-i kübraya doldurduk. Hayatımızı karartan şey yıllar içinde içimizde bastırdığımız, serbest bırakmadığımız duygularımızdır.

“Korkma evladım korkacak ne var” diyor teyze. Çocuk korkudan zangır zangır titriyor. Korkma demesi kolay. Gel aynı durumda sen korkma. Korkan birisine “korkma” demek nasihattir ve hiç tutulmaz. Biz korkan birisine korkma duygusunu boşaltması tekniğini öğretiriz. Birkaç dakika korkudan eser kalmaz. Bunun için gayet etkili duygusal boşalım tekniklerimiz var.

Kendinizi kötü hissettiğiniz her an bu teknikleri uygulayarak dakikalar içinde rahatlarsınız. Duygularımız vücudumuzda yanma, sıcaklık, baş ağrısı, uyuşma, karıncalanma şeklinde ortaya çıkan enerjilerimizdir. Ben rahatsızlık geçirmiyorum ama bu duygusal boşalım tekniklerini her zaman kullanıyorum.

  • Bilinç Altı Programlama ve Hipnoz

Bilinçaltının programlanması sağaltımında en önemli noktalardan biridir. Bilinç farkındalığı oluşturulduktan sonra bilinçaltını da eğitmek lazım.

Bilinçaltına yerleşmiş olumsuz çekirdek inançları 6 haftalık uygulanan hipnoz cd setiyle değiştiriyoruz. Bilgisayarda harddisk neyse bilinçaltı da bizde odur. Bilinçaltındaki olumsuz kodlamalara hipnozla format atıyoruz.

Yine çocukluk döneminde yaşanmış olan travmatik olayların kesinlikle silinmesi, yeniden yapılandırılması gerekir. Kök olaylar değişmezse inançlarımız ve olumsuz düşüncelerimiz de değişmez.

13 Yıllık rahatsızlık yaşayan 50 yaşındaki Haydar Beyi hipnoza aldım.

Ataklar genellikle kapalı yerlerde geliyormuş. Evde tek başına kalamıyor. Odada otururken yanında muhakkak birisi olacak. Derin transa giren Haydar Bey 5-6 yaşlarına gitti. Kocaman avlusu olan ev ve evin bütün odaları avluya bakıyor. Temmuz sıcağı, arkadaşlarıyla beraber saklambaç oynuyorlar. Küçük Haydar duvarda bulunan gömme dolaba giriyor ve saklanıyor, çıkmak istediği zaman zorluyor ama kapaklar açılmıyor. Bunun sonucu ağlamaya başlıyor, korkuyor, endişeleniyor.

Diğer çocuklarda kapakları açamıyorlar ancak 15 Dakika sonra babası gelebiliyor ve küçük haydarı çıkarıyor ama çok da kızıyor ve bağırıyor.

“Senin burada ne işin var, iyi olmuş sana, çıkamayacağın yere girmeyeceksin”, diyor.

Haydar beyin bilinçaltı rahatsızlığın ilk olayını böyle hatırlıyordu. Terapide duygusal boşalımla olayı yeniden yaşattık, yeniden programladık.

Özetle buna benzer olayların temizlenmesi gerekir. Bunların bilinçaltında kalması içerde büyüyen ur gibidir bu sebeple kesinlikle temizlenmelidir.

Panik Atak Evde Tedavi

Her ne kadar ilaç tedavisiyle olumlu sonuçlar verse de rahatsızlık kendi kendine tedavi de edilebilmektedir. Bu noktada danışana bazı görevler düşmektedir. Kalıcı tedavisi olması terapistin verdiği uygulamalı cd setini önerilen gün sayısınca uygulama bağlıdır.

Panik Rahatsızlık Çeşitleri

  1. Korku, kaygı ve travma sonucu meydana gelen ataklar.
  1. Anne, baba, arkadaş çevresi veya başka etkene bağlı öğrenilmiş davranışlardan kaynaklanan ataklar.
  2. Genetik, biyolojik, çocukluk ve gelişim dönemi kötü hayat tecrübeleri, ayrılıklara bağlı kompleks durum atakları.

Her yaşadığınız durum bu hastalık olmayabilir. Gerçek hastalık yaşayanların durumunu korku, kaygıdan ayırmak gerekir.

Terapi sürecinde yaşadığınızı korkmak mu, kaygılanmak mı yoksa gerçekten atakmı geçiriyorsunuz onun tespitini yapıyoruz.

Daha sonra sorunun çeşidine göre rahatsızlığın terapisine hemen başlıyoruz.

Korku, kaygı ve paniklemek arasında bazı benzerlikler olsa da birbirlerinden farklıdırlar. Bu sebeple korkuya kısaca aniden ortaya çıkan olaya karşı verdiğimiz tepki olarak değerlendirebiliriz.

Örneğin ıssız ormanda aniden karşınıza çıkan hayvana karşı verdiğiniz tepki korkudur ve tehlike geçtiğinde korkuda geçer.

Kaygıda ise sınava gireceğinizi düşün sınav zamanına kadar ve sonuçlar açıklanana kadar yaşadığınız stres kaygıdır. Kaygılanmak sürekli hale geliyor ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa o zaman sizde kaygı bozukluğu rahatsızlığı olduğunu varsayabiliriz ancak sınavdan sınava yaşıyorsanız bu çok normaldir.

Bu hastalıkta ise hiçbir şey yokken yoğun kalp çarpıntısı ile birlikte boğazınızda yumru oluşur. Nefes alıp vermede zorluk yaşarsınız, krizler birkaç dakika ve birkaç saat arasında devam edebilir.

Panik Atak Tedavisi Süreci

Ataklara süre olarak bakıldığında 10 dakika ila 2-3 saat arasında değişmektedir. Bu değişkenlik kişinin yalnız olmasına veya düşüncelerine bağlıdır. Genelde korkular ölüm üzerine olmaktadır ve hastanın o an ölmeyeceğine inanması gerekmektedir. Danışan kriz esnasında kalp krizi geçirdiğini düşünerek daha çok korkuya ve dehşete kapılmaktadır. Bu sebeple kişinin en başında kalp krizi geçirmediğine ve bu durumun geçici bir korku olduğuna inanması gerekmektedir.

Kişi ne kadar kendinden emin olur ve korkularından arınırsa, krizi çabuk atlatma ve bir daha krize yakalanmama oranı o kadar yükselmiş olur. Ayrıca uzman tavsiyesinin dışına çıkmamak şartıyla bazı ilaçlar ve sakinleştirici bitki çayları kullanabilir ve uyku düzenini koruyabilir.

Kimler katılabilir?

1 Günlük panik atak tedavisi seanslarına aylık sınırlı sayıda danışanı kabul edebilmekteyim bundan dolayı her başvuran danışanı terapiye kabul edemiyorum.

Öncelikle ön telefon görüşmesi yapıyorum kabul edilirseniz randevu zamanı planlayıp seansa başlıyorum.

Rahatsızlığı olup evden çıkamıyorum, ben şimdi nasıl giderim ya da benim gelebilme ihtimalim yok diyorsanız o zaman ben size geliyorum.

Evet yanlış okumadınız, sizin evinizde, işyerinize geliyor, size bire bir terapi sağlıyorum. Kendi güvenli alanınızda 3 aşamalı odaklanma terapisini uyguluyorum.

Yoğun kriz geçirdiğiniz ortamlara beraberce çıkıyoruz yani toplu taşıma araçlarına, asansör ve kalabalıklarda rahatsızlık yaşadığınız alanlarda beraberce geziyoruz.

Kriz anında ne yapacağınızı birebir deneyimliyorsunuz ve devamında davranışın kalıcı olması için 6 haftalık hipnoz eğitim seti kullanman sonucu atakları kalıcı olarak hayatınızdan çıkaracak hipnoz tekniklerini uygulayacaksınız.

Panik atak tedavisi sonucu gelecek yaşamınızda herhangi anda oluşacak ataklara karşı hemen kontrolü ele alıp hızlıca panik atağı kendi kendine tedavi ediyorsunuz.